Društvo Lojtra z veseljem napoveduje vzpostavitev nove knjižnice reči, s čimer želi razširiti svoje aktivnosti in še dodatno delati v dobrobit skupnosti. Knjižnice reči so knjižnice, kjer si namesto knjig izposojamo uporabne predmete, kot so šivalni stroj, šotor ali brusilnik, ki jih običajno potrebujemo zgolj občasno. Njihov namen je ponuditi alternativo klasični potrošnji, s čimer lahko uporabniki privarčujemo prostor, čas in denar, hkrati pa preprečimo nastanek odpadkov in odgovorno ravnamo z naravnimi viri. “Že od nekdaj si izposojamo knjige, delimo pa si lahko tudi oblačila, športno opremo in celo semena. Zakaj si ne bi izposodili tudi vrtalnega stroja? Po raziskavah je vrtalni stroj v povprečnem gospodinjstvu v uporabi zgolj 15 minut na leto. Če pomislimo na porabljeno količino energije in naravnih virov za izdelavo vrtalnega stroja, postane jasno, da souporaba ni zgolj dobrodošla, temveč nujna”, pove Aljaž Zupan, predsednik Društva Lojtra.

V zadnjem desetletju se je koncept knjižnic reči začel širiti po Sloveniji, litijska knjižnica pa bo prva tovrstna izposojevalnica v Zasavski regiji. Zato že zdaj vabimo prebivalce vseh občin v Zasavju, da sodelujejo v naši zbiralni akciji. Upamo, da bo nova knjižnica reči pomagala pri vsakdanjem življenju vseh v naši regiji.

Kako lahko sodelujete?

Povsem preprosto. Kot del priprav na vzpostavitev organiziramo zbiralno akcijo še delujočih predmetov, ki bi se jih lahko delilo znotraj skupnosti. Če imate doma kakšen še delujoči kuhinjski pripomoček, ki ga več ne potrebujete, mogoče orodje, ki ga je že nadomestilo novo, ali pa so otroci prerasli neko priljubljeno družabno igro – vse to lahko med 6. in 20. majem 2024 oddate na eni izmed sedmih zbirnih točk:

  • Društvo Lojtra, Valvazorjev trg 19, Litija (tor, čet: 14.00-18.00)
  • Mladinski Center Zagorje ob Savi, Cesta 9. avgusta 48, Zagorje ob Savi (pon-čet: 8.00-16.00, pet: 8.00-21.00, sob: 16.00-21.00)
  • Zavod za mladino in šport Trbovlje (v kavarni), Ulica 1. junija 18, Trbovlje (pon-čet: 8.00-21.00, pet-sob: 8.00-00.00, ned 8.00-15.00 )
  • Mladinski Center Hrastnik, Naselje Aleša Kaple 9a, Hrastnik (pon-pet 8.00-19.00)
  • ZEOS-ov kotiček za ponovno uporabo v Zbirnem centru Šmartno (KSP Litija d.o.o.), Grumova 6a, Šmartno pri Litiji (pon-pet: 10.00-17.00 in sob: 8.00-12.00)
  • ZEOS-ov kotiček za ponovno uporabo v Zbirnem centru Zagorje ob Savi (Komunala Zagorje d.o.o.), Dolenja vas,  Zagorje ob Savi (parni tedni v letu: pon: 9.00-20.00, sre: 9.00-20.00, pet: 10.00-14.00 in sob: 8.00-12.00; neparni tedni v letu: pon: 9.00-20.00, sre: 9.00-20.00 in pet: 6.00-14.00)
  • ZEOS-ov kotiček za ponovno uporabo v Zbirnem centru Neža (Komunala Trbovlje d.o.o.), Obrtno industrijska cona Neža, Trbovlje (pon-tor in čet-pet: 7.00-15.00, sre: 7.00-18.00, sob: 9.00-13.00)

Kaj zbiramo?

Na podlagi želja več kot 50 izpolnjenih vprašalnikov vključuje seznam želenih predmetov tri glavne kategorije:

  • Video/avdio oprema (projektor, fotoaparat, mikrofon, bluetooth zvočnik, CD/DVD predvajalnik …)
  • Orodja (akumulatorski vrtalnik, krožna žaga, brusilnik, vbodna žaga, pištola za vroče lepilo …)
  • Zabava (namizne igre, slack line, rolerji, drsalke, rolka …)

Seveda so dobrodošli tudi drugi uporabni predmeti, ki bodo koristili nekomu drugemu.

Zakaj sodelovati v zbiralni akciji?

Prvih sto sodelujočih darovalcev na omenjenih lokacijah zbiralne akcije bo prejelo praktične nagrade. Vendar pa je glavni motiv nedvomno zaščita okolja, spodbujanje deljenja in krepitev skupnosti solidarnosti. Z darovanjem predmeta bodo udeleženci septembra pridobili tudi letno članstvo v Knjižnici reči, v testnem obdobju pred septembrom pa bo izposoja brezplačna za vse. Organizatorji verjamejo, da je v gospodinjstvih v Zasavju veliko predmetov, ki so še vedno uporabni, nekateri celo v brezhibnem stanju, a iz različnih razlogov neuporabljeni. Po letih nabiranja prahu lahko boljše čase dočakajo na policah knjižnice reči.

Kaj se bo zgodilo z zbranimi stvarmi?

Vse zbrane, še uporabne stvari bo prejelo Društvo Lojtra, kjer bodo pod okriljem nove knjižnice reči na voljo za izposojo vsem uporabnikom. V poskusnem obdobju bodo vse izposoje brezplačne, nato pa se od septembra začnejo letne članarine s simbolično pristojbino za vzdrževanje in čiščenje predmetov. Morebitne odpadke in nedelujoče aparate, zbrane v akciji, bodo prevzeli v družbi ZEOS, d. o. o. ali lokalnem zbirnem centru odpadkov.

Več o knjižnici reči

Knjižnica reči je neprofitna izposojevalnica najrazličnejših predmetov za delo in prosti čas. Deluje po principu souporabe in na svojih policah ponuja predvsem predmete, ki jih povprečen uporabnik potrebuje zgolj občasno, kot so na primer gospodinjski aparati, orodje ali avdio-video oprema. Organizatorji želijo spodbujati souporabo ter na ta način ozaveščati o pomenu trajnostnega razvoja, prispevati k boljšemu izkoristku naravnih virov, zmanjševanju števila odpadkov ter graditi zaupanje med ljudmi in s tem utrjevati skupnost ter medsebojno pomoč, hkrati pa omogočiti uporabo predmetov, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti, tudi posameznikom iz socialno šibkejših okolij. 

Organizatorji akcije

Društvo Lojtra; Društvo Knjižnica Reči; ZEOS, d.o.o.; KSP Litija, d.o.o.; Komunala Zagorje, d.o.o.; Komunala Trbovlje, d.o.o.; Mladinski Center Zagorje ob Savi; Zavod za mladino in šport Trbovlje; Mladinski Center Hrastnik


Za dodatna vprašanja smo vam na voljo:

volunteer@drustvolojtra.si

+393452848963 (samo angleško)