Valvazorjev trg v Litiji je vsako soboto dopoldne prostor, kjer na Tržnici na plac svoje izdelke ponujajo pridelovalci in predelovalci raznovrstnih izdelkov od zelenjave, sadja, medu do kruha in peciva, mlečnih izdelkov, piva, občasno pa tudi drugih izdelkov.

V soboto, 11. septembra 2021, bo dogajanje na omenjeni lokaciji pestrejše in raznovrstnejše. Na Festivalu trajnosti, ki bo potekal od 8. do 18. ure na Valvazorjevem trgu, bo siceršnja ponudba osmih lokalnih pridelovalcev hrane s Tržnica na plac’, razširjena še na skupaj 17 stojnic s trajnostno ponudbo izdelkov podjetij, rokodelcev, ustvarjalcev skupaj s predstavitvijo trajnostnih programov in projektov. V okviru Festivala bo potekal tudi projekt Živa pritličja, katerega cilj je opozoriti na pomembnost oživljanja in življenja pritličnih prostorov v manjših centrih mesta.

V okviru Festivala trajnosti bo na Valvazorjevem trgu potekal projekt Živa pritličja, kjer se bodo na več lokacijah – v skupnostnih prostorih v Koblerjevi hiši, kjer deluje Litijski inkubator za skupnost in trajnost in butik ponovne uporabe Stara šola Litija, v prostorih KLIŠE-ja (Klub litijskih in šmarskih študentov) in v Turistično informativnem centru Litija odvijale okrogle mize, delavnice kreativne reciklaže ter različna izobraževanja. Več informacij bo do začetka festivala dnevno na voljo na Facebook strani dogodka Festival trajnosti: https://www.facebook.com/events/255631522875170

O projektu Lokalni odziv na globalne izzive znotraj katerega poteka Festival trajnosti

Organizacije ki izvajamo projekt #LIST (društvo Lojtra, Klub litijskih in šmarskih študentov ter Zavod Knof), smo združile moči in zasnovale projekt, ki naslavlja okolje, podnebne spremembe, enake možnosti, globalno učenje in neformalno izobraževanje ter širše trajnostni razvoj skupnosti. V sklopu projekta bomo poleg festivala Trajnosti izvedle spletno kampanjo predstavitve trajnostnih alternativ v Zasavju. Tekom projekta bodo organizirane tudi raznovrstne spremljajoče aktivnosti v živo in po spletu, kot so na primer: naredi sam delavnice, izobraževalne delavnice z globalno dimenzijo in podobno. Projekt bomo zaključile z videom, ki bo prikazoval dogajanje od začetka projekta ter bo istočasno promoviral delovanje lokalne skupnosti na področju trajnostnega razvoja in odziva na pandemijo ter druge globalne izzive. S projektom sodelujemo s predlogi tudi pri vseevropskem procesu The Future of Europe.

Projekt Lokalni odziv na globalne izzive = Trajnostni razvoj skupnosti je del projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu« – Projekt EU Predsedovanja 2020 – 2022. Sofinancirajo ga Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Platforma SLOGA. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev