1. JUNIJA VSAKO LETO se v štirih državah v savskem bazenu (Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Sloveniji in Srbiji) obeležuje MEDNARODNI DAN REKE SAVE s ciljem promoviranja izrednih ekoloških vrednosti, gospodarskih potencialov reke, trajnostnega izoriščanja reke, razvoja gospodarskih aktivnosti ter spodbujanja regionalnega sodelovanja, ki prispeva k boljšemu stanju voda, vodnega ekosistema in tako k večji kvaliteti življenja prebivalcev v savskem bazenu. Mednarodni dan reke Save se obeležuje z organiziranjem dogodkov, ki obsegajo športne in izobraževalne vsebine, sejme ter druge aktivnosti.

 

Več o dogodku na FACEBOOKU.

 

Svoje stališča bodo predstavili:

  • MARJANA HOENIGSFELD ADAMIČ Inštitut za ohranjanje naravne dediščine Lutra
  • ANDREJA SLAMERŠEK kampanja Rešimo muro in Društvo za preučevanje rib Slovenije
  • ANDREJ GNEZDA Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera
  • DR. PETER TRONTELJ Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani
  • DR. NEJC JOGAN Oddelek za biologijo, Katedra za botaniko Biotehniške fakultete v Ljubljani

 

Zbor veslačev ob 9. uri ob savskem mostu v Litiji. Med 11. in 14. uro poteka flotilla od Litije do Zagorja, izkušeni kajakaši nato nadaljujejo s spustom do Hrastnika. Dogodek se zaključi z druženjem veslačev v kampu Jamnik pri Brežicah in projekcijo filma “The Undamaged” v tamkajšnjem mladinskem centru. SPUST POTEKA NA LASTNO ODGOVORNOST IN LE ZA IZKUŠENE VESLAČE! Vsi ostali vabljeni k ogledu štarta in navijanju! (photo credit Matic Oblak)

 

Balkanski polotok je dom zadnjim divijm rekam Evrope, ki podpirajo izjemno pester rastlinski in živalski svet ter zdrave in nedotaknjene ekosisteme. Te reke so Nepoškodovane – čiste, divje in nezajezene. A z več kot 2.700 planiranimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v te zadnje koščke Evropske divjine.

Odrinite na pot z udarno ekipo kajakašev, snemalcev, fotografov in prijateljev, ki so sklenili, da se jim postavijo v bran. Med Slovenijo in Albanijo so med 36-dnevno odpravo veslali in organizirali kreativne akcije proti nepotrebnim zajezitvam na 23 rekah v 6 državah z namenom, da svetu pokažejo skrivnostni svet rečnih dolin Balkana. Film prikazuje zgodbe o strastnih lokalnih aktivistih, ki bijejo boj za te reke v vsakodnevnem življenju in hkrati vabi ljudi iz vseh vetrov, da se temu častnemu boju priključijo tudi sami. Dokazuje, da je nov, proaktiven stil naravovarstva, kul, zabaven in predvsem učinkovit.

Poglejte si “teaser” za film.

 

V litijski občini je kar 6 mostov čez reko Savo, ki so jih v svoje objektive ujeli udeleženci Ex-tempora 2019: v Jevnici (viseči most 1959), v Kresnicah (viseči most 1966, betonski most 1974), Pogoniku (železniški most 1849), v Litiji (leseni most 1852, betonski most 1973), na Savi (leseni most na betonskih podpornikih 1935), v Renkah (viseča brv 1957, nova viseča brv 1993). Tokratna razstava je le simbolična počastitev dneva reke Save, prave fotografije mostov pa bodo razstavljene ob prazniku Občine Litija, v sredo 12.06.2019 ob 19. uri v avli občine Litija. Razstavljene fotografije bodo v času razstave tudi naprodaj.

 

Ercan Aybogo prihaja iz Diyarbakirja v Siriji, kjer je v okviru mestne uprave koordiniral mednarodne projekte ter skrbel za naravno in kulturno dediščino. Kot aktivist sodeluje v različnih iniciativah, ki nasprotujejo gradnji hidroelektrarn na rekah Evfrat in Tigris. Med pogovorom nam bo predstavil tudi svojo knjigo Revolucija v Rožavi: demokratična avtonomija in osvoboditev žensk v sirskem Kurdistanu”.

 

Naslovna fotografija: LILA litijski likovni atelje

Zbrala: Kaja Mlakar Agrež