Na Lojtri je v aprilu, maju in juniju dogajalo in dogaja!

 

V okviru Evropskega Tedna mladih smo soorganizirali projekt Urbane zasaditve pred občino Litija, in sprehod po mestu Jane´s walk. Ob Dnevu Evropske Unije smo se predstavljali na Kongresnem trgu v Ljubljani, z ulično akcijo- Kaj bi spremenil_a v Evropski uniji? Za nami je Detox vikend s Sanjo Lončar, Sandro Anais idr., in vikend Obujanje živosti s Polono Piltaver in Marjeto Novak. Kaj je lepšega kot odklop in povezovanje z vsem okoli tebe in v tebi? V Romuniji smo v okviru projekta Erasmus+ mlade iz OŠ Gradec odpeljali na izmenjavo. Za Evropsko akademijo mladinskega dela smo pripravili Actionbound aktivnost odkrivanja Kranjske Gore s Kekcom. Zvrstilo se je ogromno delovnih akcij na našem skupnostnem vrtu, kjer smo postavili tudi rastlinjak s pomočjo sredstev v sklopu programa Evropske solidarnostne enote in projekta #SkrbZa. Na dan reke Save, ali pa dajmo reči kar v tednu reke Save, smo organizirali skupaj s partnerji (Knjižnica Litija, Mestni muzej Litija, Litijski likovni atelje, Mesta skupnost Litija, Balkan River defence, Divja Sava za vedno in Kulturni center Litija) ulično akcijo za spodbujanje razmišljanja o reki Savi, predstavitev stališč in pogovor o hidroelektrarnah na reki Savi, fotografsko razstavo: Mostovi čez Savo v litijski občini, spremljanje štarta spusta plovil po Savi, kino projekcijo dokumentarnega filma The Undamaged in pogovor z avtorjem in aktivistom Ercanom Aybogo iz Sirije. Dan reke Save je prav tako sofinanciran s strani programa Evropske solidarnostne enote. Organizirali smo tudi vikend za mentorje mladim, izvedbo je finančno omogočila Consulta.

In doletela nas je izjemna čast! APCEIU (Asia-Pacific Centre of Education for International Understanding), ustanovljen s sporazumom med UNESCOm in Vlado Republike Koreje je naš projekt Globalno učenje Agora proglasil za eno od petih najboljših praks s področja EIU/GCED (Education for International Understanding/Global citizenship Education) v letu 2019. Projekt in njegov potencial za razširjanje bomo jeseni predstavljali v Seulu!
Projekt smo razvili skupaj z Društvom Humanitas, Officine Cittadine in Sensibiliz´Action ter ga izvajali od 1.2.2017-31.1.2019. Številne metode in spoznanja vključujemo v naše redne aktivnosti. Več o projektu na: www.geagora.eu  Projekt je bil financiran s strani Erasmus+ Mladi v akciji.